Programma - Veiligheid en leefbaarheid

Nederland met een PLAN

Programma Tweede Kamerverkiezingen


Nederland met een PLAN

Programma Tweede Kamerverkiezingen


Veiligheid en Leefbaarheid


De overheid heeft veiligheid en leefbaarheid verwaarloosd. Er is een groot tekort aan politiemensen. Wil je Nederland veiliger maken, dan moet het aantal politiefunctionarissen drastisch worden opgevoerd. Er moet met name veel meer geïnvesteerd worden in zichtbaar aanwezige wijkagenten en buurtregisseurs, en in buurthuizen en actieve buurtvaders en -moeders.


De politie vervult haar taken goed, maar de georganiseerde ondermijnende (drugs)criminaliteit wordt tegenwoordig aan de bovenkant aangepakt, en die aanpak faalt. Wil je echt succesvol zijn, dan moet je bij de wortels beginnen, dus op wijkniveau, want daar begint die louche organisatie. Aan de onderkant is een tekort aan wijkagenten, en die zijn nu juist de ogen en oren van buurten, voelsprieten in de lokale samenleving, die al in een vroeg stadium kunnen ingrijpen en bijvoorbeeld een steun zijn voor de ouders van ontspoorde jeugd. Er is een te grote aanwas van jongeren die in de criminaliteit terecht komen en gebruikt worden door de georganiseerde misdaad, voor bijvoorbeeld bomaanslagen die op veel plaatsen in Nederland aan de orde van de dag zijn. Om die jongeren beter in de gaten te houden en de ouders te ondersteunen zijn er veel meer wijkagenten nodig.


Van straffen, ook voor jongeren, moet een duidelijke preventieve werking uitgaan. De totale strafrechtketen, politie, justitie en rechterlijke macht, moet worden versterkt. In de laatste jaren zijn straffen verhoogd. Zo kwam je eerst na negen maanden vrij, tegenwoordig wordt TBS opgelegd en een detentie van een jaar. Voor sommige delicten wordt er te weinig gevangenisstraf opgelegd, dan wordt te vaak een taakstraf uitgesproken.


De digitale criminaliteit heeft een vlucht genomen. Om dat tegen te gaan is ook veel meer opsporingscapaciteit nodig.


Inwoners in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat, moeten meer perspectief krijgen. In overleg met gemeenten nagaan wat gezinnen nodig hebben om de stapeling van problematiek te doorbreken, dan wel te voorkomen. De opgedane kennis en ervaringen in de stedelijke focusgebieden benutten om de problematiek elders in Nederland ook aan te pakken. Een breed ondersteuningspakket voor stedelijke focusgebieden zo snel mogelijk uitrollen.


Investeren in de preventie van jeugdcriminaliteit en scholing, werk en inkomen om de weerbaarheid van kwetsbare jongeren te vergroten.


Het verbeteren van de woningvoorraad en zorgen voor meer gemengde wijken met betaalbare woningen voor het toekomstperspectief van een woongebied.

Stimuleren dat meer bewoners zelfredzaam zijn en kunnen meedoen in de samenleving.


Zorgen voor een integrale aanpak met duidelijke regie en juridisch instrumentarium. Investeren in preventie armoede en schulden, regeling voor veerkracht en weerbaarheid, onderwijskwaliteit.

 

Samenwerking tussen burgers en politie is essentieel. De burger moet verantwoordelijkheid nemen en respect betuigen aan de dienders. Wijkagenten moeten door burgers kunnen worden aangesproken. Om criminaliteit preventief te lijf te gaan is opsporing in samenspraak met politie en burger van groot belang.


Het salaris van een politieagent is lang niet zo slecht, maar deze moet wel een woning kunnen betalen in de buurt van het werkgebied.


Om stress in de samenleving te verminderen en toekomstige zorgkosten voor gezondheidsproblemen te voorkomen, moet er meer geld naar het nationaal politiekorps. Er moet ook een betere samenwerking komen tussen gemeentediensten. Met meer politie en vooral wijkagenten, en een burger die de politie informeert is de maatschappij altijd goedkoper uit. Als daar dan een gezellig buurthuis en een snackbarondernemer die veilig z’n werk kan doen bijkomt, is ons kostje gekocht.


Navigeer met de rode knoppen hieronder om de rest te lezen.

Share by: