Programma TK

Nederland met een PLAN

Programma Tweede Kamerverkiezingen


Nederland met een PLAN

Programma Tweede Kamerverkiezingen


Inleiding en speerpunten


Nederland met een PLAN is een politieke beweging die open staat voor samenwerking met vrije partijen, verbinding zoekt en aangaat binnen diverse culturen en maatschappelijk betrokken personen met een eigen specifieke expertise. Deze partij onderscheidt zich van gevestigde namen in de politiek door met degelijke, onderbouwde oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te komen, daar waar die door voormalig beleid nogal op haar beloop zijn gelaten en waar geen plan achter schuil ging.


Nederland met een PLAN is een nog jonge beweging die haar standpunten over de staat van Nederland voor het voetlicht wil brengen en daarmee mede de Aziatische gemeenschap in Nederland een stem wil geven. Deze soms vergeten kracht levert al meer dan honderd jaar een bijdrage aan de economie van dit land en zal die in de toekomst nog steeds een positieve groei- en kwaliteitsimpuls kunnen geven. In samenwerking met andere actieve specialisten kan de beweging er daadwerkelijk voor gaan zorgen dat een politiek beleid gevoerd kan gaan worden waarin een vriendelijker ondernemersklimaat en samenleving mag bestaan.

 

Nederland met een PLAN is geen one-issuepartij. Wij hebben oog voor meer kleur in de politiek, staan voor een onvoorwaardelijk basisinkomen, dus ook voor mkb’ers en zzp’ers, willen een gezond en veilig leefklimaat in steden en dorpen, ervoor zorgen dat wonen weer betaalbaar wordt, er meer kansengelijkheid bestaat op de arbeidsmarkt, dat kinderen op school goed worden voorbereid op een functie in de maatschappij, sport en gezondheid bovenaan staan, dat kwetsbare ouderen fatsoenlijke en adequate zorg ontvangen en meer zekerheid kennen met een pensioen, er minder regels van de overheid zijn, de feiten vertellen over milieu en klimaat, dat kinderopvang vanaf het tweede levensjaar gratis wordt, dat openbaar vervoer voor de burger geen cent meer gaat kosten, dat duurzame ondernemingen op een eerlijke manier voorrang krijgen, en wapenhandel aan banden wordt gelegd.


Nederland met een PLAN trekt niet per se haar eigen plan, maar zonder plan met jouw leven wordt je ingezet in het plan van een ander. De partij is er niet alleen voor zichzelf, maar juist voor die ander, die in wezen ons diepste zelf is. We koesteren niet alleen onze gelijkwaardigheid, maar ook onze verschillen, want in ons anders zijn ligt onze kracht.


Nederland met een PLAN wil een fundament voor het Nederland dat staat als een huis, en dat mee kan bewegen binnen de kaders die we samen stellen en wensen, zodat we over de grenzen van het anders zijn naar elkaar toe kunnen reiken en het beste in ieder van ons in alle vrijheid naar boven gehaald kan worden.



Speerpunten - Een PLAN voor Nederland


1) Burger en overheid

Meer kleur in de politiek en meer diversiteit in de top van het bedrijfsleven. Inzetten op herstel van vertrouwen tussen overheid en burgers, en sociale cohesie versterken. Geef ambtenaren en bestuurders meer ruimte om verantwoordelijkheid te nemen.


2) Directe democratie

Democratie van onderop via directe en deliberatieve democratie, zoals een bindend referendum. NL PLAN staat voor participatiedemocratie en gekozen burgermeesters.


3) Bestaanszekerheid

De rijksoverheid is de grootste werkgever van Nederland. Geef (lokale) mkb’ers en zzp’ers meer werk en bestaanszekerheid met een onvoorwaardelijk basisinkomen. Gedeeltelijke tegemoetkoming van de coronaschuld om de landelijke economie vitaal te houden. Ondersteun beleid om daadwerkelijk en gericht armoede te bestrijden. De scheiding van wijken met rijken tegenover wijken met arme mensen moet worden tegengegaan.


4) Inkomenszekerheid

Minimumloon moet naar 15 euro per uur, en lonen stijgen automatisch mee met de inflatie (automatische prijscompensatie (APC)). Geen minimumjeugdloon vanaf 18 jaar.


5) Volkshuisvesting

Fors meer sociale huisvesting en alternatieve betaalbare woonvormen, met meer verantwoordelijkheid en zeggenschap voor de bewoners zelf.


6) Bescherming leefkwaliteit huurders

Huurders van sociale huurwoningen moeten veel beter beschermd worden tegen het verdienmodel van woningcorporaties. De leefkwaliteit van huurders moet worden beschermd. Het energielabel (EP-W) moet ook van toepassing zijn op de bestaande huurwoning.


7) Slimmer bouwen

Transformeren van leegstaande panden en inzetten op tiny houses, flexwoningen en kangoeroewoningen. Stop de tegenstelling tussen de belofte om 1.010.000 woningen te bouwen en het stikstofbeleid dat het verhindert.

 

8) Evenwicht tussen mens en natuur

Los de werkelijke milieuproblemen op, in plaats van mee te gaan met doorgeschoten coalitieakkoorden van groen- en grootkapitaal en de daaruit voortkomende niet op feiten gebaseerde propaganda over het klimaat.

Meer balans en diversiteit tussen mens, plant en dier door actieve aanpak van lucht-, water- en bodemvervuiling en meer ruimte voor de vrije natuur. Stop de bomenverslindende biomassacentrales en bouw schone thorium gesmoltenzoutreactors (minder radioactief afval met een halfwaardetijd van 300 jaar en geen risico op kernsmelting).

 

9) Kunst en cultuur

Musea gratis toegankelijk voor de hele Nederlandse bevolking. Toneel en podiumkunsten toegankelijker door gereduceerde tarieven.  Alternatieve media, nieuwe onderwijsinitiatieven en sportorganisaties zonder hoge overhead en managementkosten.

 

10) Gemeenschapsplekken

Meer investeren in vrij toegankelijke grote binnen- en buitenruimten in veilige buurten voor gemeenschappen en gebruikersgroepen (commons), beheerd voor individueel en collectief nut, met goed functionerende faciliteiten, waar respect voor elkanders opvattingen, gebruiken, culturele uitdrukkingsvormen bovenaan staan, en dwang, geweld, uitsluiting of discriminatie worden uitgebannen.

 

11) Veiligheid

Uitbreiding van het aantal wijkagenten. Criminaliteit op lokaal niveau, in buurten en wijken, aanpakken door autoriteiten die daar verstand van hebben. Een snackbarhouder moet veilig z’n werk kunnen uitvoeren.

 

12) Zorg

Stop de marktwerking in de zorg. De zorgplicht moet terug naar de overheid via een nationale zorgvoorziening met vaste tarieven voor alle zorgaanbieders. Zorginstellingen zijn er om zorg te verlenen en niet om zich te verdiepen in concurrentiemodellen. Het publieke belang van volksgezondheid dient voorop te staan en niet dat van de farmaceutische industrie. Zorg is meer dan alleen het voorschrijven van medicijnen. Investeer in preventie door middel van goede voorlichting over leefstijl zoals beweging, voeding en mentale zingeving. Erken de prestaties van de alternatieve zorg.

 

13) Onderwijs

Goed onderwijs vormt de maatschappij van de toekomst. Geen voorgekauwde leerboeken met overheidspropaganda.

Wanneer een kind vanuit zijn/haar diepste wezen resoneert met de kennis die vanuit het hart gegeven wordt, is een connectie mogelijk die leidt tot werkelijke inspiratie en creativiteit. Alleen dan is de gezonde ontwikkeling van een kritische en empathisch bewuste geest mogelijk, die zich in een volwassen leven weerbaar kan opstellen.

 

14) Gratis openbaar vervoer

Gratis openbaar vervoer voor alle Nederlanders. Investeren in veilig en comfortabel doelmatig transport om luchtvervuiling door uitstoot van benzineauto’s terug te dringen, en leefkwaliteit van de burger te bevorderen.

 

15) Geen gedwongen uitkoop van boeren

De stikstofcrisis is een administratief probleem met een onduidelijke wetenschappelijke basis. Verminder het aantal Natura 2000-gebieden en zorg voor verdere innovatieve oplossingen in samenspraak met agrariërs. Geen gedwongen uitkoop van boeren. Vervuilende industriële complexen aanpakken en samenwerken om tot een vergelijk te komen.

 

16) Migratiebeleid

Beleidsfalen omtrent migratie is geworteld in het onvoldoende onderkennen van de complexe en soms onverwachte wijze waarop sociaaleconomische en culturele veranderingsprocessen migratie beïnvloeden. Nederland moet eerst haar eigen burgers redden. Dan pas kan je de anderen redden. Er is bijvoorbeeld een enorm tekort aan woningen. Snelle procedures voor asielzoekers zijn gewenst.


Navigeer met de rode knoppen hieronder om de rest te lezen.



Share by: