Ruimtelijke ordening

Ruimtelijke ordening, huisvesting en bouwen


Nederland met een PLAN (S.V.P.) staat voor creativiteit, vrijzinnigheid en autonomie. Dit zien we terug in ons bouwbeleid. Esthetica, schoonheid en eigenzinnigheid horen uitgangspunten te zijn bij nieuwbouw. De regelgeving dient sterk vereenvoudigd, waardoor mensen makkelijker hun eigen ‘droomhuis’ kunnen bouwen. Tegelijkertijd dient de bouw in evenwicht te zijn met natuur en milieu. Zo willen we circulair en duurzaam bouwen stimuleren en stimuleren we verbouwing en herbestemming van leegstaande kantoorpanden, zodat deze geschikt gemaakt worden voor bewoning.


Bouwen

Verbeelding en esthetica zijn dragend bij ontwerp

Nederland heeft fantastische architectuur naast afzichtelijke mislukkingen. Esthetica, avontuur en experiment zijn dragend op sommige locaties. Monument, restauratie en bescheidenheid op andere locaties. Verscheidenheid van ruimte en sfeer vormen het vertrekpunt bij de ruimtelijke ordening.


Budgetoverschrijdingen? Laat aannemers bouwen tegen vaste prijs

Grote infrastructurele bouwprojecten worden al jaren geplaagd door forse tijd- en budgetoverschrijdingen. Bekende voorbeelden zijn de Noord-Zuid Metrolijn (2x de prijs), de Betuwelijn (miljarden duurder), het Rijksmuseum (tien jaar dicht), Stedelijk Museum (jarenlang dicht).

En dan hebben we het nog niet over de bestuurlijke lijdensweg van talloze kleinere aanbestedingen van bouwprojecten. Om dit op te lossen horen overheden een vaste bouwprijs en bouwperiode in de contracten op te nemen. Het risico van winst en verlies ligt dan bij de aannemer en die zal er zeker voor zorgen de kosten te minimaliseren en de opleverdatum niet te overschrijden.


Slimmer bouwen

De vraag naar woningen in Noord-Holland is enorm, waardoor we er niet onderuit komen om meer te bouwen. Wij stimuleren in eerste instantie verbouwing, functiemenging en herbestemming van leegstaande kantoorpanden. Ook vaker inzetten op alternatieve oplossingen en projecten rondom flexwoningen, tiny houses en kangoeroewoningen. In woonwijken zullen we meer moeten verdichten, zonder dat dit te veel ten koste gaat van het woninggenot. Bijvoorbeeld het versoepelen van regels voor kamerverhuur en voordeurdelers. Pas als laatste optie kijken naar het bouwen in buitengebieden, waarbij duurzaam en circulair bouwen de voorkeur van NL PLAN SVP geniet. Bouw van betaalbare sociale huurwoningen moet wel prioriteit krijgen.


Leve de bouwende burger of burgercollectief, weg met de speculant

Wij pleiten voor ‘organisch bouwen’. Burgers en burgercollectieven krijgen veel ruimere mogelijkheden hun eigen huis of complex van woningen te bouwen. Gemeenten verkopen kavels niet langer aan ontwikkelaars/speculanten, maar aan bouwende burgers of kleine ondernemende bouw of verbouw-initiatieven. De woningmarkt zit vol met woonverordeningen en woonorganisaties. Het moet makkelijker worden kleine of individuele initiatieven op de woningmarkt te ontwikkelen. Esthetica en eigenzinnigheid spelen hierin een belangrijke rol.


Schep mogelijkheden voor alternatieve woonvormen

In de toekomst zal er naast de traditionele woonvormen, groeiende behoefte zijn aan andere soorten van communaal samenwonen. Het bouwbeleid richt zich meer op alternatieve woonvormen, zoals bejaardengemeenschappen, studentengemeenschappen en ideële of spirituele gemeenschappen.


Omgevingswet biedt een positief perspectief

De Omgevingswet bundelt en moderniseert 26 wetten voor de leefomgeving in één wet. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. De Omgevingswet staat voor een goed evenwicht tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving. NL PLAN SVP ziet hierin een positief perspectief en wil dat deze wet wordt toegepast.


De omgevingswet biedt meer ruimte voor burgers om mee te denken aan grote bouwprojecten en waarborgt tegelijkertijd de kwaliteit van leefomgeving. Er kan hierdoor niet zo maar gebouwd worden in gebieden die daar ongeschikt voor zijn.


Wonen

Huurwet handhaven

De Huurwet garandeert stabiele prijzen en blijft in stand. Vaste prijzen vormen een beschermingswal tegenover de grillige en kunstmatige markt. De huurwet geldt nu voor woningen onder de grens van €808,06 (2023). NL PLAN SVP opteert ervoor om de huurwet te laten gelden voor de gehele huurmarkt.


Huurprijzenstop en matiging van huurwoningen en bedrijfspanden

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen van woningen en kantoren, maar zelfs van sociale huurwoningen astronomisch gestegen. Anno 1980 was de norm dat 16-22% van het inkomen naar wonen ging. In de huidige tijd is dat verhoogd tot tussen de 30% en 50%.


Woningbouwverenigingen zijn sociale instellingen en moeten bouwen

Nederland met een PLAN (S.V.P.) staat voor eigenaarschap en zeggenschap van bewoners over hun leefomgeving. De woningbouwverenigingen horen weer een sociale instelling te zijn, zonder ruimte voor commercialisering. De verzelfstandiging van vereniging naar stichting was een ongewenste ontwikkeling en dient waar mogelijk te worden teruggedraaid.

De jaarlijkse miljardenafdracht (huurdersheffing) aan de staat was desastreus voor de nieuwbouw van sociale woningen. Woningbouwverenigingen worden weer verplicht hun enorme maatschappelijke kapitalen in te zetten om nieuwe huurwoningen tegen gunstige prijs te bouwen. De provincie kan daar bij helpen, maar het wordt op gemeenteniveau gestimuleerd.


BV’s van woningbouwverenigingen dienen te worden opgeheven

In de jaren 90 zijn woningbouwvereniging van de bewoners ontnomen en ondergebracht in stichtingen. De stichtingsbesturen hebben vervolgens BV’s opgericht om zich te buiten te gaan in mondiale speculatie in aandelen, derivaten en vastgoed. Deze BV’s dienen met preferentie te worden opgeheven.

Woningbouwverenigingen of stichtingen horen te doen waarvoor ze zijn opgericht. Hun middelen exclusief inzetten om oude woningen te beheren en te onderhouden en nieuwe woningen te bouwen.


Geen voorrangsbeleid op de Woningmarkt

Ieder mens heeft recht op goede huisvesting. Als er al sprake van voorrangsbeleid zou moeten zijn, zou allereerst de lokale bevolking voorrang moeten krijgen. Ook zouden ondernemers, zorgmedewerkers, leraren, politieagenten dan gefaciliteerd moeten worden. We zijn er tegen dat, doormiddel van belastingvoordelen, expats de beste kansen hebben op onze woningmarkt en daarmee oude bewoners verdringen.


Asielzoekerscentra

Wij zijn ervoor dat Nederland zich houdt aan internationale afspraken over de opname van politieke vluchtelingen en vinden dat iedere vluchteling menswaardig en gelijk behandeld dient te worden. Het draagvlak voor deze opvang wordt bevorderd als de stroom aan arbeidsimmigranten en asielzoekers samen, niet boven de draagkracht van dorp of stad gaat en daardoor de eigen bevolking verdringt. Eveneens dienen de bewoners en ondernemers te kunnen bijdragen aan kleinschalige voorzieningen. Het is in onze ogen ook zeer onverstandig om de opvang af te bouwen, als er tijdelijk niet zoveel asielzoekers zijn. Het is vergelijkbaar met de IC capaciteit voor ziekenhuizen verstandig om ruim in het aanbod te zitten en voorbereid te zijn op crisissen.


Recreatiewoningen permanent bewoonbaar

Nederland met een PLAN (S.V.P.) staat voor eigenaarschap en zeggenschap van bewoners over hun leefomgeving. Het permanent bewoonbaar maken van recreatiewoningen is een manier om de druk op de woningmarkt te verminderen.




Share by: