Kok Kuen Chan (51) is lijsttrekker van de nieuwe Amsterdamse partij Nederland met een PLAN. Zijn partij doet mee met de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen en met de verkiezing van stadsdeelcommissie Noord. Kok Kuen Chan is eigenaar van Wijnhandel Chan en Brand New China B.V. Tevens is hij oprichter van BOC Foundation, een non-profitorganisatie die onder meer de handel met China wil bevorderen.
Chan is geboren en getogen in Amsterdam. Ook heeft hij een jaar als teamleider stedenbouwkundige voor de gemeente gewerkt. “Ik zie veel grote problemen in Amsterdam die steeds groter worden. De armen worden armer en de rijken worden rijker. Er is een tweedeling gaande en de kloof groeit. De tweedeling is begonnen bij de Amsterdamse gemeenteraad”, stelt Kok Kuen Chan. “Daarom staat Nederland met een PLAN voor kansengelijkheid voor alle Amsterdammers. Ook willen we snel de wooncrisis aanpakken door meer sociale huurwoningen te bouwen en lege gebouwen te transformeren tot wooncomplexen. Daarnaast moet de gemeente zorgen voor meer gemeenschappelijke voorzieningen met keukens, waar allerlei soorten mensen elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt hij. “Mijn standpunten zijn gebaseerd op mensen die in ellende leven. Zelf noem ik mijn standpunten liever plannen, want er moeten ook oplossingen zijn”, legt Chan uit.
De ouders van Chan kwamen midden vorige eeuw als Chinese gastarbeiders uit Hongkong naar Amsterdam. Na jarenlang hard werken openden ze een van de eerste Chinese eethuisjes in de Binnen Bantammerstraat, genaamd Chan Kwan, naar de vader van Kok Kuen Chan. De hedendaagse problematiek in Amsterdam zorgt ervoor dat Chan het als zijn plicht ziet om de politiek in te gaan. Ook heeft hij een andere belangrijke drijfveer. “111 jaar geleden kwamen de eerste Chinezen hier in Amsterdam aan. Omdat de havenarbeiders gingen staken, werden zij gevraagd naar Nederland te gaan om als gastarbeiders te werken. Eenmaal in Nederland bleken de Chinezen niet meer nodig: Nederland was bang voor het ‘gele gevaar’. Maar de Chinezen bewezen zich als harde werkers en konden ook niet meer terug. Veel van hen hadden na het betalen van de enkele reis geen geld meer over. Zo begonnen ze zonder recht op bijvoorbeeld kinderbijslag of een uitkering in Nederland als derderangsburgers. De Chinese gemeenschap is altijd zo stil geweest omdat de angst om te worden weggestuurd zo diep zat. Inmiddels zijn we ruim een eeuw verder en hebben Chinezen nog steeds geen zeggenschap in de politiek. Amsterdam telt bijna 200 culturen, die allemaal naar verhouding in de politiek vertegenwoordigd dienen te worden. De Aziatische gemeenschap wordt vergeten”, stelt hij.
Nederland met een PLAN op uitnodiging van Guangdong Chinese Business Association of the Netherlands in het New Century Hotel in Amsterdam. Iedereen kwam samen om het Chinees nieuwjaar te vieren!
“Grote politieke partijen leven op een andere planeet en hebben geen link met de echte Amsterdammers die bijvoorbeeld te maken hebben met voedselbanken of huurders die kampen met problemen van de woningcorporaties. Dat kunnen ze ook niet weten, want meeste Amsterdamse lijsttrekkers zijn niet opgegroeid in Amsterdam. Mijn standpunten komen voort uit de realiteit, uit gesprekken en omgang met Amsterdammers. Het is gewoon een kwestie van de telefoon oppakken en vragen wat de problemen zijn. Als mensen vragen stellen aan mij geef ik ook altijd een eerlijke reactie. Zo wil ik me onderscheiden van andere politieke partijen”, zegt Chan.
Nederland met een PLAN doet ook mee met de verkiezingen van stadsdeelcommissie Noord, waar hij zelf woont. Ook daar ziet hij een groeiende kloof: “Mensen openen een broodnodige voedselbank in hun eigen achtertuin, waar de rijen steeds langer worden. De voedselbanken zijn in een paar jaar verdubbeld. Een paar straten verderop wemelt het van de yuppen en duurder wordende koopwoningen.”
Alleen Kok Kuen Chan en lijstduwer Cor de Leen staan op de kieslijst. Daarnaast werkt een team van vrijwilligers achter de schermen. “Het is een bewuste keuze geweest om een lijstduwer met een Nederlandse achternaam te kiezen, om niet alleen als een Chinese partij over te komen. Immers staan wij voor álle Amsterdammers”, legt Chan uit. Wel heeft hij veel contact met de Chinese gemeenschap. “Ik zie en voel energie terug van waardering. Mensen zijn blij dat ze gezien en gehoord worden. De laatste jaren wordt haat tegen Chinezen steeds grimmiger. Dat hoor ik ook van wijkagent William Chew, voorzitter van het Chinese politienetwerk in Amsterdam, en van bezorgde bejaarden van de Chinese ouderenvereniging Chun Pah. Door een politieke vuist te maken wil ik van ons laten horen”, vertelt Kok Kuen Chan.
De afgelopen tijd is Chan druk bezig geweest met campagne voeren en flyeren, van moskeeën en studentenwooncomplexen tot bejaarden met verschillende migratieachtergronden. “Ook vanuit de Marokkaanse en Surinaamse gemeenschap ervaar ik steun”, voegt hij eraan toe. “Ik schat mijn kansen best redelijk in. De meeste Chinese kandidaten zitten op plekken bij grote partijen die totaal kansloos zijn. Ik denk dat ik echt een verschil kan maken. Het hele stadhuis kent me inmiddels; ik heb al tien klachten ingediend en er komen er zeker nog twee bij. Als lijsttrekker van een kleine partij ben ik bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor grote debatten. Ik heb flink de aandacht op de partij weten te vestigen”, legt Chan uit. Kok Kuen Chan wil eerst met zijn partij in de gemeenteraad van Amsterdam komen, maar vindt het politieke werk zo leuk dat hij ook plannen heeft om mee te doen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen. “Talenten in allerlei soorten vakgebieden moeten beter benut worden en niet bepaald worden door je leeftijd, geslacht of achternaam”, zegt hij.
Een stem voor mij is een stem voor meer Aziatische zeggenschap in de politiek”, roept hij op.
De partij Nederland met een PLAN staat op lijst 21 (lijst Chan) voor de gemeenteraadsverkiezing van Amsterdam en op lijst 27 voor de verkiezingen van stadsdeelcommissie Noord. Bekijk hier de kandidatenkaart van Kok Kuen Chan.
De lijsttrekker Chan en vrijwilligers van Nederland met een PLAN voeren campagne op de Zeedijk in Amsterdam.
info@nlplan.nl / Stichting BOC Foundation / Doneer en steun NL PLAN:
NL55 INGB 0007105541
Copyright © 2022 Nederland met een PLAN. Alle rechten voorbehouden.